1. „Legile Jocului de Minifotbal – FRM”

2. „Regulamentul privind statutul, legitimarea și transferul jucătorului de minifotbal – FRM

3. Regulament de Disciplină si Etică Sportivă – FRM 2023

REGULAMENT COMPETITIONAL AL CAMPIONATULUI

“LIGA PRO” DE MINIFOTBAL AMATORI BRASOV

 

REGULA 1 – Terenul de joc

(1) Dimensiuni:
Terenul de joc este un dreptunghi a cărui lungime trebuie să depăşească lăţimea lui.
Lungime: min. 25 m, max. 42 m.
Lăţime: min. 15 m, max. 25 m.
(2) Linii de marcare a terenului de joc:
Terenul de joc trebuie marcat cu linii vizibile. Liniile aparţin acelui spaţiu pe care-l delimitează. Liniile mai lungi sunt linii de margine, cele mai scurte sunt linii de poartă.
Linia de la jumătate împarte terenul de joc în două părţi egale.
(3) Suprafaţa de pedeapsă:
Suprafaţa de pedeapsă pentru ambele linii de porţi trebuie marcată după cum urmează:
Se vor trasa doua linii perpendiculare pe linia de poarta, la o distanta de 6 m de la central portii; aceste linii se vor intinde pe terenul de joc pe o distanta de 6 m si vor fi unite printr-o linie trasata paralel cu linia de poarta.

(4) Punctul de pedeapsă:
a) În afara suprafetei de pedeapsă se va marca vizibil un punct situat pe o linie imaginară perpendiculară pe linia de poartă, la 7 m. din mijlocul liniei de poartă. Acesta este punctul de pedeapsă de 7 m.
b) În afara suprafetei de pedeapsă se va marca vizibil un punct situat pe o linie imaginară perpendiculară pe linia de poartă, la 9 m. din mijlocul liniei de poartă. Acesta este punctul de pedeapsă de 9 m.
(5) Zona de înlocuire:
Zona de înlocuire se află lângă linia de margine, în faţa băncilor de rezervă. Jucătorii trebuie să efectueze înlocuirea în interiorul acesteia.
– Zona de înlocuire va fi marcată în faţa băncilor de rezervă şi va ave a o lăţime de min. 3 m. Linia care marchează zona de înlocuire va avea o lungime de 30 cm. Zonele de înlocuire vor fi marcate la cel puţin 3 m. de linia de mijloc. Schimbarea jucătorilor se va face doar în interiorul
zonei marcate. Excepţie se face doar pentru jucătorii accidentaţi.
– Jucătorul accidentat are obligaţia de a anunţa arbitrul de joc, sau observatorul de joc, pentru a parăsi suprafaţa de joc şi a permite intrarea pe teren a unui jucător aflat pe bancă.
(6) Porţile:
Porţile vor fi amplasate la mijlocul liniei de poartă.
Porţile vor fi formate din doi stâlpi verticali care sunt legati de o bară transversală paralelă cu linia de poartă.
Distanţa între cei doi stâlpi (măsurată din colţul interior!) este de 3 m, distanţa barei transversale de linia de poartă este de 2 m. În scopul prevenirii accidentelor, porţile trebuie bine fixate.

REGULA 2 – Mingea de joc

(1) Mingea:
– materialul poate fi confecţionat din piele, sau din alt material omologat
– greutatea la începutul jocului min. 400 gr., max. 450 gr.
Pe parcursul jocului mingea poate fi schimbată doar cu acordul arbitrului.

REGULA 3 – Modul de organizare

a) Campionatul Liga Pro de minifotbal este afiliat la Federatia de Minifotbal din Romania;
b) Ocupantele primelor 3 locuri vor participa la Turneul Regional zona SUD-EST organizat de Federatia de Minifotbal din Romania;
c) Castigatoarea Cupei participa la Turneul Final al Cupei Romaniei organizat de Federatia de Minifotbal din Romania;
d) Delegatul fiecarei echipe efectueaza inscrierea in Campionat pe baza Procesului Verbal de inscriere, cat si a Tabelelor Nominale eliberate de organizatori;
e) Campionatul Liga Pro de minifotbal amator se va desfasura in sistem de doua ligi. Divizia ”A” si Divizia „B” (B1 si B2) , modul de organizare si sistemul de disputare a campionatului este stabilit la inceputul fiecarui sezon competitional de catre Organizatori;
f) Echipele care termina campionatul pe un loc de promovare intr-o liga superioara sunt obligate ca in urmatoare editie de campionat sa evolueze in liga promovata. Refuzul echipei de a evolua in liga promovata, atrage asupra ei sanctiunea cu retrogradea in ultimul esalon competitional;
g) Data inceperii campionatului este luna septembrie a anului in curs;
h) Programul de desfasurare si orele de disputare a meciurilor sunt stabilite de Comisia de Organizare;
i) Campionatul va avea o Comisie de Disciplina, care va raspunde de buna desfasurare a campionatului conform regulamentului competitional, luand in considerare regulamentul campionatului;
j) O echipa, club sportiv, asociatie sportiva etc are dreptul de a inscrie doua loturi de jucatori sau echipe in campionat conform Reg. 4;
k) Echipele participante sunt direct raspunzatoare pentru orice manifestare a propriilor suporteri, echipa in cauza fiind sanctionata conform Reg.15 punc. II Art.3;
l) In incinta de joc pot intra doar jucatorii, antrenorii si delegatii echipelor care sunt inscrisi pe raportul de arbitraj si poseda Carnetul de legitimare;
m) Punctajul se stabileste in felul urmator: 3 puncte victorie, 1 punct egal si 0 puncte pentru infrangere;
n) Falsificarea actelor campionatului municipal se pedepseste cu excluderea din campionat a delegatului echipei sau dupa caz a jucatorului;
o) ORGANIZATORII CAMPIONATULUI POT ADUCE MODIFICARI LA REGULAMENT IN ORICE PERIOADA A CAMPIONATULUI, DACA SE CONSIDERA NECESAR, IN VEDEREA BUNEI DESFASURARI SI ORGANIZARI A COMPETITIEI.

REGULA 4 – Echipe si jucatori participanti

(1) In campionatul Liga Pro pot participa echipe de fotbal amator apartinand unor firme, institutii, cluburi sportive, asociatii sportive, grupuri de prieteni etc. de pe raza judetului Brasov.
(2) Varsta minima de participare este de 16 ani impliniti; jucatorii sub 18 ani pot participa doar cu acordul scris al unuia dintre parinti.
(3) În competițiile desfășurate sub egida Federației de Minifotbal din România NU au drept de joc jucătorii care au viză anuală pe anul în curs la echipe care au evoluat în ligile 1 si 2 de fotbal, precum și în ligile similare din afara României. In lotul echipei pot fi inclusi maxim 3 jucatori care evolueaza in liga a 3-a de fotbal din Romania, indiferent daca au sau nu contract incheiat cu echipa respectiva si maxim 1 jucator din liga 1 de futsal cu conditia ca acesta sa nu aiba contract in valoare mai mare decat salariul minim pe economie.
(4) Jucătorii care au beneficiat în ultimele 6 luni de viză la echipele din ligile menționate anterior și din cele asimilate acestora, pentru a putea juca la minifotbal vor depune o declarație pe proprie răspundere contrasemnată de delegatul echipei de minifotbal la care va fi legitimat conform căreia nu va mai evolua pentru echipa respectivă sau altă echipă de fotbal sau futsal din eșaloanele menționate anterior.
(5) În cazul unui jucător care se legitimează la o echipă de ligile 1 si 2 de fotbal (cu exceptia mentionata la Reg. 4, pct.3) pierde dreptul de a mai juca la minifotbal și are obligația de a anunța organizatorii de acest fapt imediat. Organizatorii au obligația de a retrage dreptul de joc și a reține carnetul de legitimare la minifotbal.
(6) Fiecare jucator participant in campionat are obligatia de a semna luarea la cunostinta a regulamentului.
(7) Daca o echipa, club sportiv, asociatie sportiva etc. doreste a se inscrie cu doua loturi de jucatori sau doua echipe se procedeaza astfel:
– echipa in cauza achita taxa de inscriere separat pentru cele doua echipe;
– echipa are obligatia de a legitima jucatorii separat la cele doua echipe participante in campionat;
– jucatorul legitimat nu are dreptul de a juca la cele doua echipe in campionat, jucatorul are drept de joc conform reg nr. 5;
(8) Jucatorii care evolueaza in Liga a IV-a si Campionatul Judetean de fotbal au drept de a se inscrie in campionatul Liga Pro la orice echipa;
(9) Lotul echipei este de maxim 18 jucatori, un antrenor si un delegat, care pot avea si statut de jucator;
(10) Partida va fi jucata de doua echipe a cate 6 jucatori, dintre care unul va fi portar.
(11) Numarul minim de jucatori necesar pentru inceperea partide de joc este de 4 jucatori de camp si un portar.
(12) Delegatul fiecarei echipe este obligat sa semneze raportul de arbitraj inainte si dupa terminarea partidei.
(13) Echipa care nu se prezinta intr-un interval de 10 minute de la ora programarii partidei pierde partida din etapa respectiva cu 5-0 si suporta consecintele conform regulamentului.
(14) Echipa are obligatia de a se prezenta la data si ora partidei programate din campionat cu echipament corespunzator conform Reg. 23
(15) In cazul in care ambele echipe au echipament de aceeasi culoare, echipa oaspete are obligatia de a schimba echipamentul sau de a juca cu veste de departajare puse la dispozitie de catre organizatori.
(16) O echipa poate avea in lot maxim un jucator imprumutat de la echipe din alta divizie.
(17) Delegatul echipei este persoana responsabila de echipa, persoana inscrisa pe procesul verbal de inscriere in noul sezon. Delegatul echipei poate fi schimbat in timpul sezonului doar prin notificarea in scris a Comisiei de Organizare.
Atributiile delegatului pot fi preluate la ora meciului de catre o alta persoana din cadrul echipei, doar in lipsa acestuia.
(18) Delegatul echipei este obligat sa se prezinte la teren cu cel putin 15 minute inaintea orei de incepere a meciului si sa intocmeasca (completeze) raportul de joc.
Neprezentarea delegatului, in timpul mentionat ai sus, dupa un numar de 2 etape, va fi penalizata cu penalitate financiara de 50 de lei.

REGULA 5 – Legitimarea si verificarea jucatorilor

(1) Inaintea inceperii sezonului regulat al campionatului Liga Pro de minifotbal fiecare echipa inscrisa in campionat este obligat sa-si legitimeze jucatorii si sa completeze Tabelele Nominale
(2) Cererea, formularul de inscriere si xerocopia dupa buletin a jucatorilor trebuie depuse cu cel putin 1 saptamana inaintea inceperii noului sezon competitional la Comisia de Organizare.
(3) Cererile pentru legitimarea jucatorilor noi trebuiesc depuse pana cel tarziu miercuri ora 23:59 pentru ca jucatorii sa aiba drept de joc in etapa urmatoare.
(4) In competitiile desfasurate sub egida Federației de Minifotbal din România NU au drept de joc jucatorii care au viza anuala pe anul in curs la echipe care au evoluat in ligile 1 si 2 de fotbal, precum si in ligile similare din afara Romaniei. In lotul echipei pot fi inclusi maxim 3 jucatori care evolueaza in liga a 3-a de fotbal din Romania, indiferent daca au sau nu contract incheiat cu echipa respectiva si maxim 1 jucator din liga 1 de futsal cu conditia ca acesta sa nu aiba contract in valoare mai mare decat salariul minim pe economie.
(5) In campionatul Liga Pro nu pot evolua jucatori care joaca in alte campionate de amatori afiliate la Federatia de Minifotbal din Romania.
(6) O persoana poate deveni jucator in Campionatul Liga Pro, doar dupa completarea Cererii de Legitimare si emiterea carnetului de legitimare. Pana la eliberarea carnetului de legitimare, inscrierea jucatorilor pe foaia de joc se poate face pe baza actului de identitate.
(7) Fiecare jucator participant trebuie sa depuna o adeverinta medicala cu apt sportiv, aceasta adeverinta fiind valabila pentru intreg sezonul competitional;
(8) Dupa analizarea tuturor listelor depuse se vor elibera Legitimatiile de participare in campionat, acestea fiind vizate de CO.
(9) Legitimatiile fara adeverinta medicala nu sunt valabile.
Conducătorii, delegaţii echipelor sau in lipsa lor, capitanii de echipa, sunt obligati sa prezinte arbitrilor, inainte de începerea jocului, carnetele de legitimare ale jucatorilor trecuti in raportul de arbitraj.
In mod exceptional, in lipsa legitimatiei emise, se admite identificarea cu cartea de identitate, permis de conducere auto sau pasaport. Nu sunt acceptate copii xerox sau poze ale carnetelor de legitimare sau a documentelor mentionate mai sus.
Carnetele de legitimare ale tuturor jucatorilor inscrisi in raportul de arbitraj si cartile de identitate ale jucatorilor vor fi pastrate de observator pana la terminarea jocului, dupa care se restituie conducatorilor, delegatilor sau capitanilor de echipa.
In cazul in care un jucator ajunge dupa fluierul de inceput al meciului, acesta va putea juca doar dupa prezentarea legitimatiei, a cartii de identitate, permisului auto sau a pasaportului catre observator.
(10) O echipa are dreptul de a legitima un numar limitat de 18 jucatori, la inceputul sezonului competitional. Delegatul si antrenorul, care pot avea si statutul de jucator. Numarul max de jucatori (18 jucatori) trebuie pastrat, chiar si in cazul legitimarilor noi.
(11) O echipa poate legitima un jucator nou pana la data de 1 Aprilie 2019.
(12) Un jucator poate fi legitimat doar la o singura echipa in acelasi timp.
(13) Jucatorii care nu prezinta observatorului de joc legitimatia sau alte documente acceptate nu vor putea juca. In cazul in care nici un component al echipei nu prezinta legitimatia de joc sau alt document acceptat, echipa va pierde meciul la masa verde cu scorul de 5-0.

REGULA 6 – Raportul de arbitraj

Cu ocazia disputarii jocurilor din campionatul Liga Pro organizatorul emite un raport de arbitraj. Pe raportul de arbitraj se trec max. 18 jucatori, un delegat si un antrenor care pot avea si statut de jucator. Raportul de arbitraj se completează de către:
a) arbitri: numele şi prenumele; numele echipelor; data şi ora disputării jocului;
b) delegatii echipelor participante: foile de joc vor fi completate in prealabil cu lotul complet al celor 2 echipe, delegatul urmand sa treaca numarul de pe tricou al jucatorilor prezenti la meci si sa taie numele celor absenti.
c) arbitrul: neprezentarea unei echipe sau ambelor echipe; mentiunile cu privire la contestatiile introduse de echipe, precum si momentul efectuarii acestora in raport cu inceperea jocului (inainte de joc, la pauza sau dupa joc); jucatorii avertizati sau eliminati aratandu-se motivul pe scurt si minutul; comportarea delegatilor, a publicului spectator, sau disciplinare; semnatura arbitrului;
d) cadrul medical delegat conform; numele şi prenumele;
e) jucatorii care nu au prezentat carnetul de legitimare vor inscrie personal in raportul de arbitraj, cu pixul, pe baza cartii de identitate urmatoarele: numele şi prenumele, dupa care vor semna.
f) In caz de contestatie sau de eliminari, delegatii ambelor echipe semneaza sub contestatie iar carnetele jucatorului, jucatorilor se vor trimite organizatorilor de catre arbitri, odata cu raportul de arbitraj, in caz contrar urmand sa fie sanctionati disciplinar.
g) In situatia in care arbitrul se prezinta la teren fara raportul de arbitraj emis de organizatori pana la inceperea jocului se va completa un alt formular de raport de arbitraj, iar, in lipsa acestuia, datele prevazute la alineatele precedente se inscriu intr-un raport intocmit ad-hoc.
h) Delegatii echipelor au obligatia ca dupa fiecare partida sa semneze raportul de arbitraj, in vederea verificarii si consemnarii celor scrise in raport dupa joc de catre arbitru sau organizator.

REGULA 7 – Transferul de jucatori

(1) Un jucator poate fi transferat conditionat pe tot parcursul  campionatului Liga Pro.
(2) Un jucator are dreptul la max. 3 transferuri si 3 imprumuturi pe sezon competitional.
(3) Perioada de transfer este stabilita la inceputul fiecarui sezon de catre CO. In ultimele 5 etape pentru Divizia A si ultimele 4 etape pentru diviziile B, nu se mai admit transferuri sau legitimari de jucatori, nici activari sau dezactivari ale jucatorilor deja inscrisi.
(4) Intre cele doua sezoane competitionale, sau in pauza dintre tur si retur, un jucator legitimat la o echipa are dreptul de a se transfera la o alta echipa fara acordul delegatului, cu conditia sa nu aiba nici o obligatie fata de echipa de la care pleaca.
(5) Jucatorul care urmeaza sa se transfere in perioada campionatului (exceptie facand punc. 4) trebuie sa prezinte dovada de accept de la delegatul de echipa de la care se transfera, facand astfel dovada ca nu mai are nici o obligatie fata de echipa de la care primeste dezlegarea de transfer.
(6) La transfer – in perioada campionatului – se preda legitimatia si acordul in scris al delegatului, pentru ca CO sa efectueze modificarile de vigoare (data transfer, inregistrare la noua echipa) .
(7) Un jucator care NU evolueaza min 5. etape consecutive la o echipa poate parasi echipa fara acordul delegatului indiferent de perioada din campionat , devenind jucator liber si se poate relegitima la orice echipa, doar in conditiile impuse de regulament.
(8) Un jucator nu poate fi transferat la doua echipe in acelasi timp, insa poate evolua la o echipa din Divizia A si una din Divizia B.

REGULA 8 – Dizolvarea, excluderea sau retragerea echipelor din campionat

In cazul dizolvarii, excluderii sau retragerii unei echipe din campionatul Liga Pro se aplica urmatoarele:
1) daca aceasta situatie are loc in timpul campionatului se aplica continutul si pretrevederile expuse in regulament.
2) Echipele retrase sau excluse din campionat in timpul unui sezon nu au drept de reinscriere in sezonul viitor in esalonul din care s-au retras sau au fost excluse, ele avand drept de reinscriere doar in ultima liga organizata pentru urmatorul an competitional, cu prevederile stabilite la Punct. 5 si 6 Reg. 8.
3) Excluderea se refera la 2 neprezentari pe perioada campionatului sau actele grave de indisciplina prevazuta in Regulament.
4) Echipele si jucatorii exclusi din campionat pe motiv de acte de violenta, indisciplina sportiva grava, amenintari verbale si fizice nu vor mai avea drept de joc la nici o echipa sau sub nici o forma de organizare in acest campionat, fiind exclusi min.1 an din competitiile organizate de Liga Pro.
5) Echipele dizolvate, retrase din campionat sau excluse (cu exceptia punc. 4) sunt obligate sa achite organizatorilor sumele aferente etapelor ramase de disputat pana la finalul sezonului si dupa caz a penalitatilor sportive primite din momentul retragerii echipei. In situatia in care delegatul/echipa nu mai doreste reinscrierea echipei in urmatorul sezon sumele restante vor fi impartite intre componentii echipei in cauza. La achitarea sumei restante de catre jucator acesta va primi acceptul si dreptul de joc in campionat la alta echipa.
6) Jucatorii unei echipe retrase, dizolvate, excluse (cu exceptia pct. 4) intr-un sezon competitional pot fi reactivati pentru sezonul in curs, (exceptie ultimele 6 etape de campionat sau dupa caz perioada de joc din Play-Off) daca achita organizatorilor sumele aferente etapelor ramase de disputat si dupa caz a penalitatilor primite din momentul retragerii echipei pana in momentul reactivarii jucatorului. Suma este impartita in mod egal intre numarul jucatorilor din echipa care continua sa activeze in campionatul Liga Pro si in urmatoarele sezoane.
7) daca aceasta situatie se intampla inainte de sfarsitul turului rezultatele jocurilor disputate si restul partidelor se omologeaza cu 5-0 in favoarea echipei adverse.
8) daca aceasta situatie are loc dupa terminarea turului, rezultatele jocurilor disputate in tur se mentin iar jocurile disputate sau ramase de disputant din retur se omologheaza cu rezultatul de 5-0 in favoarea echipei adverse.
9) Locuri libere. Daca intr-o editie de campionat raman locuri libere, prin desfiintarea, retrogradarea, excluderea, neinscrierea sau renuntarea unor echipe, care au dreptul sa participe in campionat se va proceda astfel:
a) inaintea de inceperea campionatului, locurile ramase libere se vor atribui in ordine:
– echipelor cu pozitiile cele mai bune, retrogradate din campionatul precedent al aceleiasi categorii
– echipelor din categoria imediat inferioara, cu pozitiile cele mai bune in clasament
b) dupa inceperea campionatului locurile ramase libere nu se vor mai completa iar la sfarsit numarul echipelor ce vor urma sa retrogradeze va fi redus in mod corespunzator.

REGULA 9 – Fuziunea sau Cedarea de loc

1. Fuziunea sau Cederea de loc se poate face numai în perioada dintre două ediţii de campionat doar intre doua echipe deja participante in campionat indiferent de divizie si cu acordul CO.
2. Documentele care se înaintează organizatorilor pentru aprobarea fuziunii sunt:
a) procesul verbal prin care se atesta fuziunea celor doua echipe;
b) tabele nominale cu jucătorii reţinuţi în urma fuziunii.
c) tabele nominale cu jucătorii rămaşi disponibili şi care pot fi legitimaţi la alte echipe ca jucători nou legitimaţi; asupra acestora vechea echipa nu mai are nici un drept;
d) echipa cesionara trebuie sa achite suma de 300 lei.
Cererea de fuziune şi documentele arătate mai sus se depun la organizatori cu minumum 30 zile înainte de începerea campionatului în care participă echipa clubului de categorie superioară, în caz contrar cererea urmând a fi respinsă ca tardiv introdusă.

REGULA 10 – Reprogramarea, neprezentarea, retragerea de pe teren, refuz de a juca

1.Incepand cu sezonul competitional 2019/2020, meciurile nu vor mai putea fi reprogramate. Exceptie fac meciurile echipelor care participa la competitii amicale sau oficiale organizate de Federatia de minifotbal din Romania, al caror program se suprapune cu cel al sezonului competitional.
2. Jocurile din campionatul Liga Pro vor începe la ora stabilită de organizatori. Dacă ambele echipe nu se prezintă la stadion, întârzie, sau nu prezintă carnetele de legitimare ale jucătorilor în maximum 10 minute de la ora stabilită, ori se prezintă cu mai puţin de 5 jucători legitimaţi cu drept de joc, arbitrul va fluiera sfârşitul jocului şi va consemna în raportul de arbitraj situaţia respectivă, urmand a se reprograma partida pentru o data ulterioara.
3. Echipa prezentă la terenul de joc în timpul regulamentar va completa raportul de arbitraj.
4. În lipsa arbitrului, neprezentarea se constată de catre organizator.
5. Dacă o echipă nu se prezintă, întârzie, sau nu prezintă carnetele de legitimare la două jocuri, ea va fi exclusă din competiţie, sancţionată conform reg. şi va fi retrogradată în eşalonul imediat inferior în anul următor.
6. În situaţia în care, indiferent din ce motive, o echipă se retrage de pe teren, sau refuză să reia jocul, înaintea consumării timpului regulamentar, ea va fi sancţionată conform prevederilor regulamentului de joc al campionatului Reg. 15, art.2.

REGULA 11 – Comisia de Organizare

a) Comisia de Organizare este forul suprem care evalueaza sistemul competitional, organizeaza si urmareste ca aceasta competitie sa se desfasoare conform reg. in vigoare.
b) Comisia de Organizare are obligativitatea de a se intrunii o data pe saptamana pentru a analiza etapele ce s-au desfasurat si sa gaseasca solutii pentru problemele aparute conform regulamentului
c) Comisia de Organizare are depturi depline de a modifica regulamentul in orice perioada a campionatului, in vederea bunei desfasurari a competitiei.
d) Comisia de Organizare are dreptul de analiza si a contesta modalitatea in care au fost luate hotararile de catre Comisia de Disciplina in cazuri in care Comisia de Disciplina nu ia o hotarare definitiva in cazurile de contestatie sau abateri disciplinare din timpul campionatului.
e) Comisia de Organizare poate trimite spre solutionare a unor cazuri grave catre comisia de disciplinadin cadrul Federatiei de Minifotbal din Romania pentru solutii si sanctiuni finale.
f) Comisia de Organizare desemneaza un numar de 3 persoane care vor forma Comisia de Disciplina.
g) Comisia de Organizare poate dizolva Comisia de Disciplina in cazul in care acesta nu se conformeaza regulamentului competitional si in termen de cinci zile numeste o alta Comisie de Disciplina
h) COMISIA DE ORGANIZARE INTERZICE STRICT SI PENALIZEAZA ORICE ACT DE INDISCIPLINA CARE SE MANIFESTA PE TOATA DURATA JOCURILOR DIN CAMPIONAT.

REGULA 12 – Comisia de Disciplina

(1) Comisia de Disciplina este alcatuita din Presedintele Asociatiei de minifotbal Liga Pro Brasov si observatorul oficial Domunco Mircea.
(2) Comisia de Disciplina se poate autosesiza in cazul in care regulamentul este incalcat de jucatori, oficiali sau suporteri, putand dicta sanctiuni dupa terminarea partidei, pe baza probei video si a raportului de joc.
(3) Membrii acestei comisii au obligatia de a analiza si a evalua orice contestatie depusa de catre orice echipa care evolueaza in campionatul Liga Pro si sa analizeze abaterile de la regulament.
(4) Au obligatia de a analiza si a sanctiona orice jucator sau echipa care nu se conformeaza regulamentului competitional
(5) Au obligatia de a efectua verificari si a hotara sanctiuni asupra legitimitatii jucatorilor si a echipelor angrenate in acest campionat conform regulamentului
(6) Au obligatia de e completa un raport in scris catre Comisia de Organizare in cazuri in care nu pot lua o hotarare definitiva asupra unor nereguli grave aduse regulamentului competitional
(7) In cazul in care Comisia de Disciplina nu actioneaza conform regulamentului competitional si ofera avantaje unor echipe sau jucatori poate fi dizolvata de catre Comisia de Organizare in orice perioada a campionatului.
(8) In cazul unor abateri grave a echipelor sau a jucatorilor Comisia de Disciplina va inainta catre Comisia de Organizare un raport asupra evenimentelor petrecute.
(9) Comisia de Disciplina are obligatia de a afisa pe site-ul www.ligapro.ro hotararile luate.
(10) Secretarul comisiei are obligatia de a insemna procesele verbale din cadrul comisiei si nu are drept de vot asupra deciziilor care se iau de catre membrii comisiei.
(11) In cazul unor abateri de la regulament nesolutionate de CO si CD a campionatului pot fi trimise catre Comisia de Disciplina a Federatiei de Minifotbal din Romania, care va anliza si va decide sanctiunile impuse conform regulamentului federal. Decizia Federatiei este finala si neatacabila. 

REGULA 13 – Contestatii

In cazul in care se constata, sau se depune contestatie din partea echipei adverse, sau a Comisiei de Organizare ca echipa contestata a folosit jucatori legitimati contrar reguli 4 art. 3 in partida respectiva, echipa in cauza va pierde jocul cu 5-0; contestatiile se depun, se analizeaza si se aplica conform Reg. 13.
Echipele pot introduce contestatii impotriva omologarii jocurilor cu rezultatul de pe teren, astfel:
a) inaintea inceperii jocului
b) daca se contesta dreptul de joc al unuia sau al mai multor jucatori din echipa adversa inscrisi in raportul de arbitraj, mentionand motivele
c) in pauza sau cel mult 10 min dupa terminarea jocului, dar inainte de a restitui arbitrul sau organizatorul legitimatiile de jucator, daca au trecut cele 10 min. si legitimatiile nu au fost ridicate contestatia nu se mai ia in considerare.
d) Contestatiile introduse tardiv sau in afara intervalului de timp stabilit de regulament se resping ca neregulamentare.
e) daca se contesta dreptul de joc al unui jucator care intra pe teren dupa inceperea jocului, in cazul in care nu s-a prezentat legitimatia sau buletinul pentru control inaintea inceperii jocului.
f) daca se incalca regulamentul competitional al campionatului.
g) Jucatorii contestati sunt obligati sa se prezinte din oficiu in fata Comisiei de disciplina la prima sedinta dupa ce au fost contestati. Neprezentarea se considera acceptare a vinovatiei si se sanctioneaza ca atare.
h) Introducerea pe teren a unor jucatori care nu sunt legitimati la echipa respectiva sau nu au drept de joc pentru jocul respectiv; se va sanctiona echipa cu o penalizare de scadere a 6 p din clasament, iar delegatul echipei v-a fi suspendat minim 4 etape si va achita o taxa de penalizare intre 100 – 200 lei. Echipa va pierde meciul respectiv  la masa verde (5-0)
i) Dacă un jucător nu are drept de joc și se demonstrează în urma unei contestații acest lucru echipa respectivă va pierde toate jocurile din tur/retur în care jucătorul respectiv a fost trecut pe raportul de joc. Dacă această situație se întâmplă în retur, rezultatele înregistrate în tur se păstrează.
Delegatul echipei care contestă dreptul de joc al unui jucător este obligat să depună acte doveditoare în susținerea contestației până la întrunirea comisiei. În caz contrar, contestația rămâne neîntemeiată.
Organizatorii vor lua în considerare doar contestațiile făcute în scris pe raportul de joc, în termenele menționate anterior. Orice alt tip de contestație în afara celor enunțate anterior este de competența comisiei de organizare de la nivel local.

REGULA 14 – Sistemul de desfasurare al campionatului

(1) Sistemul de desfasurare al campionatului Liga Pro este stabilit de catre Comisia de Organizare la fiecare inceput de sezon competitional si adus la cunostinta delegatilor cu cel putin 1 saptamana de la programarea primei etape.
(2) Campionatul Liga Pro este format in sezonul 2019/2020 din Divizia A – 14 echipe, Divizia B1 – 13 echipe, Divizia B2  – 13 echipe.
(3) Cupa Romaniei se organizeaza in perioada campionatului regulat la care participa toate echipele din Campionatul Liga Pro indiferent de Liga. Sistemul de disputare al Cupei este stabilit si prezentat echipelor la inceputul sezonului.
(4) La finalul campionatului vor retrograda ultimele 3 echipe din cele 14 participante in Divizia A si vor promova primele clasate din Divizia B1 si Divizia B2, iar ocupantele locurilor 2 vor sustine un meci de baraj pentru promovare in Divizia A.
(5) In cazul in care la finalul campionatului o echipa se retrage din competitie, prima echipa retrogradata din Divizia respectiva ii va lua automat locul. In cazul in care prima echipa de sub linie nu doreste ramanerea in divizia in care a activat in ultimul sezon, locul echipei retrase va fi luat de pierzatoarea din meciul de baraj.

REGULA 15 – Regulamentul discilinar

Regulamentul disciplinar se aplică echipelor, delegaţilor, jucătorilor, sponsorilor şi a altor persoane care sunt implicate în structura Campionatului Liga Pro de minifotbal, în cazul în care săvârşesc abateri disciplinare: pe terenul de joc, în incinta terenului de joc, la vestiare, sau în orice parte din incinta Bazei Sportive Pro Arena.
Regulamentul Disciplinar garantează un sistem coerent de sancţiuni, in functie de gravitatea faptelor garantand dreptul la apărare şi stabilirea căilor de atac împotriva sancţiunilor aplicate.
Echipele sunt direct responsabile pentru conduita, jucătorilor, oficialilor, membrilor, suporterilor; în caz de abateri echipa va fi sancţionată conform regulamentului disciplinar.
Echipele vor răspunde şi de pagubele produse de către jucători, oficiali, membri, suporteri.
I) ABATEREA DISCIPLINARĂ
Abaterea disciplinară este fapta săvârşită cu vinovăţie, cu intenţie prin care se încalcă Regulamentul Disciplinar. Participanţii la săvârşirea unei abateri disciplinare sunt persoanele care contribuie la aceasta în calitate de autor, instigator sau complici.
a) Pentru o abatere disciplinară se aplică o singură sancţiune. La sancţiune se adaugă în toate cazurile penalităţi.
b) Dacă se săvârşesc mai multe abateri se execută cea mai gravă
c) În cazul în care o persoană este implicată în mod repetat în abateri disciplinare într-un interval de timp foarte scurt poate fi exclusa din campionat.
d) O persoana care poseda legitimatie de joc in cadrul campionatului (jucator, delegat, antrenor, sustinator, sponsor, etc) este suspendata intr-una din aceste calitati, pentru abateri de la regulament de joc, i se ridica dreptul de a-si exercita vreuna din aceste calitati pe perioada suspendarii, indiferent de divizie sau statut.
e) o persoana, care pe perioada suspendarii mai savarseste o abatere disciplinara grava conform regulamentului va fi exclusa din campionat pe o perioada de min. 1 an.
II) SANCŢIUNI DISCIPLINARE IN INCINTA BAZEI PRO ARENA
Comisia de Organizare are competenţa de a aplica sancţiuni pentru abaterile săvârşite şi să dispună masuri de aplicare a acestora dupa cum urmeaza:
– orice persoana, jucator, delegat, reprezentant a echipelor care poseda Carnet de Legitimatie sau delegat poate fi sanctionat si amendat de catre Comisia de Organizare conform Reg.15 art. 5 si 6, inainte, in timpul si dupa terminarea jocului, din momentul in care intra in incinta Bazei Sportive Pro Arena si pana in momentul parasirii bazei sportive pe toata durata campionatului

Abateri de la etica sportivă a echipelor
Art. 1
a) neprezentarea la un joc a uneia dintre echipe la ora şi data începerii partidei se sancţionează:
– pierderea jocului cu 5-0
– pentru două neprezentări se sancţionează cu excluderea din campionat.
– plata penalităţilor pentru neprezentarea la joc conform reg. 29

b) Daca un joc este intrerupt din cauza ca o echipa ramane pe terenul de joc cu mai putin de cat nr. min de jucatori stabilit prin regulament , jocul este omologat atfel: – 5-0 in favoarea celeilate echipe, daca diferenta de goluri din acel moment este mai mica de 5 goluri
c) – cu rezultatul existent in acel moment pe terenul de joc daca diferenta este mai mare de 5 goluri.

Art.2
a) determinarea sau constrângerea arbitrului de a înapoia carnetul de legitimare a unui jucător sau de a înscrie în raportul de arbitraj date neconforme cu realitatea: se sancţionează echipa cu 4 puncte si penalitate sportiva de 100 lei.
b) părăsirea terenului de joc de către o echipă înaintea fluierului de final sau refuzul de a relua jocul, se sancţionează cu penalizare de 3 puncte, penalitate sportiva de 100 lei si pierderea jocului in curs cu 5-0, daca diferenta de goluri din momentul intreruperii este mai mica de 5 goluri, in caz contrar urmand a fi validat rezultatul inscris pe tabela de marcaj la momentul intreruperii jocului.
c) în cazul în care fapta prevăzută la aliniatul de mai sus, se comite pentru a influenţa clasificarea sau calificarea echipei adverse sau a altor echipe se sancţionează in felul următor:
– penalizare cu 4-10 puncte – penalitate sportiva de 100 lei
– excludere din campionat – penalitate sportiva de 200 lei
d) Oricine conspira sau face intelegeri pentru a influenta rezultatul unui joc intr-o maniera ce nu tine de spiritul competitiei si a eticii sportive, influentand asfel pozitia uneia sau mai multor echipe in clasament se sanctioneaza conform Art. 2, lit. c. In caz de recidiva echipa si jucatorii sunt exclusi din campionat pentru o perioada de 2 ani, urmand sa suporte sanctiunile impuse de regulament conform. Reg. 8, Reg. 15 si Reg. 29.
Art. 3
a) împiedicarea, ameninţarea, bruscarea arbitrului, a observatorului sau a organizatorului de a părăsi terenul de joc prin constrângerea lor prin ameninţări sau violenţă fizică sau verbală, se sancţionează cu 8 puncte penalizare a echipei în cauză si penalitate sportiva de 200 lei.
b) In cazul in care mai mult de 2 jucatori de la o echipa sunt implicati intr-o altercatie violenta in timpul jocului sau in afara terenului de joc arbitrul poate opri partida si echipa/echipele in cauza vor suporta sanctiuni de depunctare, conform regulamentului, la prima abatere cu 6 p iar la urmatoara abatere 12 p.
c) provocarea de incidente, acte de violenţă a jucătorilor, delegaţilor, suporterilor sau a altor persoane implicate în mod direct sau indirect în Campionatul Liga Pro: se sancţionează echipa în cauză cu 8 puncte penalizare si penalitate sportiva de 200 lei.
d) aruncarea cu pietre, sticle sau alte obiecte în arbitrii, jucători, organizatori sau alte persoane aflate în suprafaţa sau în jurul suprafeţei de joc se sancţionează echipa vinovată cu: 3 puncte penalizare.
Art. 4

a)Pe banca de rezerve vor lua loc jucatorii in echipament sportiv si invitatii echipei, iar o singura persoana va da indicatii. Delegatul echipei este raspunzator pentru persoanele aflate pe banca de rezerve cat si a celor care joaca.
b) Orice jucator sau delegat care participa la jocurile de campionat in calitate de spectator al altor echipe sau al propriei echipe, trebuie sa aiba un comportament sportiv si civilizat.
Daca invitatii aduc injurii arbitrilor, sau jucatorilor care evolueaza pe teren, sau produc acte de dezordine sau indisciplina, jocul va fi oprit, iar toate persoanele care nu sunt pe foaia de joc vor fi evacuate de pe banca de rezerve.
Echipa va fi sanctionata cu penalitate financiara de 100 lei si 3 etape fara invitati. Penalitate financiara trebuie platita in maxim 3 saptamani, in caz contrat echipa urmand a fi sanctionata cu depunctare intre 1-3 puncte.
La fiecare abatere urmatoare sanctiunea va fi stabilita prin dublarea sanctiunii aplicata anterior.
In cazul in care invitatii produc acte de indisciplina deosebit de grave, echipa va fi sanctionata cu 200 de lei penalitate financiara si depunctare intre 3 si 6 puncte.

c) O persoana suspendata in calitate de jucator, antrenor sau delegat, isi pierde dreptul de a-si exercita orice alta functie in cadrul echipei pe perioada suspendarii, inclusiv cea de invitat.

Abateri de la regulamentul de joc a jucătorilor

Sancţiuni şi penalizări.
Art.5
a) folosirea unui jucător nelegitimat, fără drept de joc (suspendat, netrecut pe raportul de arbitraj, exclus din campionat) în partidele din Campionat, se sancţionează echipa in cauza cu pierderea jocului cu 5-0, dacă s-a introdus o contestaţie regulamentară sau CO se sesizeaza din oficiu. Jucatorul in cauza se sanctioneaza la prima abatere cu o penalitate sportiva de 50 lei, si suspendare 3 jocuri. Echipa se va sanctiona cu o penalizare de scadere a 6 p din clasament si meciul respectiv pierdut la masa verde (5-0); delegatul echipei va fi suspendat minim 6 etape si va achita o taxa de penalizare de 150 de lei. In cazul in care un jucator este folosit fara a avea adeverinta medicala valabila, echipa in cauza va fi sanctionata cu pierderea meciului cu 5-0, iar jucatorul va fi suspendat 3 etape si va fi primi o penalitate financiara de 50 lei.

b) în cazul în care o echipă a folosit în mod repetat un jucător nelegitim şi în partidele anterioare echipa va fi penalizată de la 3-9 puncte, iar jucatorul in cauza suspendat 5 jocuri. In această situaţie comisia de organizare poate efectua verificări şi a da verdictul, precum şi de a anula punctele căsţigate din partidele precedente. Echipa va fi sanctionata cu o penalitate sportiva de 100 lei.
c) Folosirea unui jucător cu identitate falsă într-o partidă se sancţioneză cu penalizare de 6 puncte in clasament si delegatul echipei v-a fi suspendat minim 6 etape si 150 lei penalitate sportiva
d) Un jucator care primeste cartonas rosu pe durata unei partide va fi eliminat, iar echipa va juca in inferioritate numerica timp de 5 minute. Jucatorul eliminat nu poate reintra in teren dupa expirarea inferioritatii numerice. Echipa al cărei jucător de rezervă sau oficial (ocupant al băncii tehnice) a primit cartonas roșu va trebui să joace în inferioritate numerică pe teren timp de 2 min.(va scoate un jucător de pe teren). Jucatorul eliminat nu mai poate intra dupa expirarea celor 2 minute de inferioritate.
e) se acordă o lovitură de pedeapsă de la 9 m când o echipă comite de-a lungul unei reprize 6 greșeli, faulturi (pentru care se acordă lovituri libere directe sau indirecte), de asemenea la fiecare greșeală care urmează ( a 7-a, a 8-a etc.) se va acorda lovitură de pedeapsă de la 9m.
f) daca o echipa are 5 sau mai multi jucatori sanctionati cu avertisment pe durata unui joc, echipa respectiva va fi sanctionata cu o penalitate sportiva de 50 lei.
g) daca o echipa are 3 sau mai multi jucatori sanctionati cu eliminare pe durata unui joc,echipa respectiva va fi sanctionata cu o penalitate sportiva de 100 lei.
h) o persoana suspendata, care se afla in calitate de sustinator, participant sau alte calitati la un joc al echipei sale si are un comportament jignitor, golanesc, lipsit de respect, necivilizat, insultator, incalcand etica si moralitata acestei competitii va fi poftit in afara terenului de joc de catre delegatul echipei sau jucatorii echipei sale sau in alte situatii de arbitrii sau organizatori. In cazul in care acesta refuza parasirea terenului de joc in 3 min, arbitrii au obligatia de a intrerupe jocul si sa paraseasca suprafata de joc. Echipa in cauza va pierde partida cu 5-0 si se sanctioneaza cu o penalitate sportiva prin depunctarea echipei cu 3 p. La urmatoarea abatere penalitatea se dubleaza.
i) In cazul in care un delegat de echipa se afla in aceasta situatie iar abaterea este savarsita in mod repetat organizatorii vor exclude echipa din campionat pe perioada nedeterminata.
j) Jucatorii care comit abateri pe terenul de joc si nu sunt sanctionati de arbitrii, pot fi sanctionati cu suspendare si pe baza raportului intocmit de CO.
k) Jucatorii suspendati pentru abateri grave, care evolueaza atat in Divizia A cat si in Divizia B, nu vor avea drept de joc la ambele echipe la care este inregistrat. Jucatorii sanctionati la meciul echipei din Divizia A nu va avea drept de joc in etapa din aceeasi zi a Diviziei B.
Abateri sancţionate cu avertisment sau eliminare
Art. 6
a) un jucător care a acumulat pe durata unei partide două cartonaşe galbene va fi eliminat de pe teren şi suspendat – 1 joc si 10 lei penalitate sportiva
b) Sanctiunea suportata de un jucator in cazul primirii cartonasului galben este urmatoarea:
– la 1 galben primit     –  5 lei penalizare sportiva
– la 4 galbene primite – 1 etapa suspendare
– la 7 galbene primite – 1 etapa suspendare
– la 9 galbene primite – 1 etapa suspendare
– dupa al 9-lea galben primit la fiecare cartonas galben sta o etapa.
c) jucătorul care a acumulat cartonase sau amenzi va avea drept de joc numai dupa plata acestora; cartonasele trebuie achitate obligatoriu dupa meci, cu exceptia cazurilor in care sanctiunea financiara va fi comunicata ulterior, in urma unei decizii a comisiei de disciplina; in acest caz jucatorul trebuie sa achite penalitatea financiara pana cel tarziu inaintea primului meci la care are drept de joc.
d) echipa care foloseste un jucator in stare de suspendare sau de neplata a amenzii va pierde partida cu 5-0, delegatul echipei va fi amendat cu suma de 100 de lei si jucatorul in cauza va primi 5 etape de suspendare pe langa cele anterioare si o amenda de 50 lei.
e) un jucător care este suspendat sau are două cartonaşe galbene primite şi este transferat la o altă echipă va continua sancţiunea la noua echipă.
f) în cazul în care se amănă o partidă din campionat şi sunt jucători suspendaţi pentru etapa respectivă, acel jucător nu va avea drept de joc pentru partida respectivă, se vor lua în considerare numărul etapei sau etapelor de suspendare.
g) Sanctiunea suportata de un jucator in cazul primirii cartonasului rosu direct este urmatoarea:

In cazul in care un jucator primeste direct cartonas rosu pentru hent sau fault in pozitia de ultim aparator. Cartonasul rosu pentru fault sau hent in pozitie de ultim aparator se acorda doar in cazul in care jucatorul in atac se afla in pozitie clara de a marca. Ultimul aparator este considerat portarul sau un jucator de camp in cazul in care portarul este iesit din poarta si se afla la o distanta mai mare de linia portii fata de jucatorul de camp.
– suspendare: 1-3 etape si amenda 30-100 lei penalitate sportiva
In cazul in care un jucator primeste direct cartonas rosu pentru fault grosolan asupra adversarului:
– suspendare: 2-4 etape si amenda 30-100 lei penalitate sportiva
Incitarea coechipierilor sau a publicului la acte de indisciplină
– suspendare: 2-8 etape si amenda 30-100 lei
Jucătorii eliminaţi de către arbitru pentru injurii, insultă, ameninţare, bruscare sau comportament nesportiv la adresa adversarilor.
– suspendare: 2-6 etape si amenda 30-100 lei penalitate sportiva
Scuiparea adversarului, a coechipierului sau a altor persoane
– suspendare: 8-12 etape si 100 lei penalitate sportiva
Lovirea cu palma, cotul, bratul, piciorul, ori calcarea intentionata a adversarului in lupta pentru minge
– suspendare 4-8 etape si 50 lei penalitate sportiva
In cazul in care un jucator loveste cu pumnul, capul, piciorul în mod intenţionat si violent un adversar sau coechipier, jocul fiind oprit, periclitand integritatea corporala a acestuia:
– suspendare de minim 9 etape – pana la excludere din campionat, si penalitate financiara de 150 lei

h) Sanctiunea suportata de un jucator in cazul autosesizarii Comisiei de Disciplina:

Incitarea coechipierilor sau a publicului la acte de indisciplină
– suspendare: 2-8 etape si amenda 30-100 lei
Injurii, insultă, ameninţare, bruscare sau comportament nesportiv la adresa adversarilor.
– suspendare: 2-6 etape si amenda 30-100 lei penalitate sportiva
Scuiparea adversarului, a coechipierului sau a altor persoane
– suspendare: 8-12 etape si 100 lei penalitate sportiva
Lovirea cu palma, cotul, bratul, piciorul, ori calcarea intentionata a adversarului in lupta pentru minge
– suspendare 4-8 etape si 50 lei penalitate sportiva
In cazul in care un jucator loveste cu pumnul, capul, piciorul în mod intenţionat si violent un adversar sau coechipier, jocul fiind oprit, periclitand integritatea corporala a acestuia:
– suspendare de minim 9 etape – pana la excludere din campionat, si penalitate financiara de 150 lei

i) – constituie stare de recidiva comiterea unei noi abateri sanctionabila cu eliminarea, savarsirea acesteia in termen de 8 etape (exceptie fac eliminarile pentru primirea a doua avertismente, fault sau hent in postura de ultim aparator)
Deciziile disciplinare luate de arbitru pe terenul de joc sunt definitive si irevocabile si nu pot fi revizuite de Comisia de disciplina, cu exceptia cazului in care persoana sanctionata a fost identificata gresit;
j) In cazul meciurilor decise la „masa verde”, etapele de suspendare ale jucatorilor si oficialilor se reporteaza pentru etapele urmatoare;
k) refuzul unui jucator, care a primit cartonas rosu, de a parasi terenul de joc se sanctioneaza cu suspendare de la 4-8 etape.
L) Sanctiunile suportate de un oficial (delegat sau antrenor) in cazul primirii cartonasului rosu, care duce automat si la trimiterea in tribuna, sunt urmatoarele:
– oficialii eliminati pentru injurii, insulta, amenintare, bruscare sau comportament nesportiv, vor fi sanctionati cu suspendare de la 2-6 etape si amenda intre 30-100 lei;
– scuiparea adversarului, coechipierului sau a altor persoane, sanctiune intre 4-8 etape si penalitate sportiva de 100 lei;
– lovirea cu palma, pumnul, cotul, bratul sau piciorul a unei persoane participante la joc se sanctioneaza cu suspendare de 4-8 etape si penalitate financiara de 50 lei; in cazul in care lovitura aplicata pune in pericol integritatea corporala a celui lovit, oficialul va fi sanctionat cu suspendare de minim 9 etape, pana la excluderea din campionat si penalitate financiara de 150 lei.
m) invitatii trecuti pe raportul de arbitraj, care au dreptul sa ia loc pe banca de rezerve si savarsesc una dintre abaterile disciplinare mentionate in art.6, pct. L vor fi eliminati de pe terenul de joc. Echipa pe a carei banca se afla acestia va fi sanctionata cu depunctare in clasament intre 3-6 puncte si penalitate financiara de la 20 la 150 lei.
n) Toti participantii la joc (jucatori, delegati, invitati) care sunt eliminati de catre arbitru, sunt obligati sa paraseasca terenul de joc sau banca de rezerve. Acestia vor avea dreptul sa asiste la meci doar in zona de bar/terasa (dupa plasa de protectie). Acestia nu vor avea voie sa asiste in continuare la meci din tribuna invecinata bancilor de rezerva.
Art. 7 – Abateri impotriva oficialilor (arbitri, organizatori, membrii comisii)
a) suspendarea de la 2-8 etape pentru comportare jignitoare, injurii ori amenintare si penalitate sportiva pana la 200 lei
b) suspendarea 12 etape pentru scuiparea arbitrului si penalitate de 150 lei
c) suspendarea de la 9-12 etape pentru bruscarea sau constrangere si penalitate financiara de 100 lei
d) Excludere din campionat pentru lovire si penalitate de 200 lei fara drept de a se reinscrie in campionat a jucatorului in cauza timp de 1 an calendaristic.
Aceste sanctiuni sunt valabile atat pentru jcuatori cat si pentru oficialii echipelor.
Art. 8 – Abateri impotriva delegatilor: Comportarea jignitoare, calomnioasa si declaratii care afecteaza imaginea fotbalului:
Fapta unei persoane care prin mijloace,cum ar fi gesturi sau cuvinte jignitoare, declaratii prin mass-media, postari pe retelele de socializare, aduce atingerea onoarei, reputatiei, demnitatii sau imaginii unei alte persoane se sanctioneaza astfel:
a) daca autorul este jucator sau antrenor, suspendare de la 2 etape la 6 etape, penalitate sportiva de 100 lei. La fiecare abatere urmatoare sanctiunea va fi stabilita prin dublarea sanctiunii aplicata anterior.
b) daca autorul este un oficial (sponsor, delegat, finantator), suspendare de la 6 etape la 16 etape, penalitate sportiva de 100 lei. La fiecare abatere urmatoare sanctiunea va fi stabilita prin dublarea sanctiunii aplicata anterior.
c) Echipele a caror jucatori, antrenori, delegati sau alti oficiali afecteaza, in orice fel imaginea unei competitii prin savarsirea unor fapte de natura sa aduca discreditarea acesteia, prin declaratii nefondate sau iresponsabile, se sanctioneaza cu excluderea din competitie a persoanei respective.
Art. 9 – Constituie circumstante atenuante urmatoarele:
a) savirsirea abaterii precedate de provocare din partea victimei
b) conduita buna a persoanei in cauza inaintea savarsirii abaterii (este la prima abatere)
c) cooperearea cu C.D. a campionatului.
Art. 10Rasismul
Orice persoana care in mod public, discrimineaza sau denigreaza pe altcineva intr-o maniera jignitoare pe motive de rasa, culoare, limba, religie, sex, origine etnica sau care comite o alta fapta dispretuitoare avand acest caracter, va fi suspendat pentru 6 etape, penalizare sportiva de 100 lei. La fiecare abatere urmatoare sanctiunea va fi stabilita prin dublarea sanctiunii aplicata anterior pana la excluderea din campionat si din competitiile oganizate de Liga Pro pe perioada nedeterminata.

Art.11 – Jucatorul inactiv

a) un jucator care este declarat inactiv, nu mai face parte din lotul echipei de la data modificarii statusului acestuia;
b) in cazul in care jucatorul este suspendat, iar inainte de ispasirea pedepsei este trecut inactiv, etapele ramase din suspendare vor fi consumate doar in momentul in care acesta va fi reintrodus in lotul echipei. Jucatorului inactiv nu i se scad etape de suspendare in perioada in care acesta nu face parte din lot, ci doar daca el este activ in cadrul lotului.

REGULA 16 – Incorectitudini si comportament nesportiv

(1) Trebuie sancţionat/atenţionat cu cartonaş galben jucătorul care:
– se comportă nesportiv;
– pune piedică unui adversar, trânteşte sau încearcă să trântească un adversar
– ţine sau încearcă să ţină un adversar in incercarea de a-si exercita dreptul la joc
– joacă intenţionat mingea cu mâna (cu excepţia portarului aflat în propria suprafaţă de pedeapsă);
– îşi deposedează adversarul printr-o reţinere de la spate
– îşi deposedează si ataca adversarul prin alunecare.
– încalcă în mod repetat regulile de joc;
– întârzie reluarea jocului; conform reg. Nr. 20 si reg. 26
– în caz de lovitură liberă, lovitură de colţ sau lovitură de pedeapsă nu respectă distanţa regulamentară; conform reg 17; reg. 18; reg 19 si reg. 21
– pătrunde pe terenul de joc fără acordul arbitrului
– părăseşte suprafaţa de joc fără permisiunea arbitrului sau in locul indicat (Cu excepţia accidentării !)
– simuleaza un fault in suprafata de pedeapsa a echipei adverse in scopul obtinerii unei lovituri de la 7m;
– protesteaza vehement impotriva deciziilor luate de arbitru si a modului de arbitraj pe durata jocului.
(2) Efectuarea înlocuirii:
Pentru fiecare partidă pot fi înscrişi jucători de rezervă. Numărul acestora este limitat sau conform Reg. 5
Pe durata partidei numărul înlocuirilor este nelimitat. Jucătorul înlocuit poate participa din nou la joc.
Schimbarea poate fi efectuată deopotrivă dacă mingea este în joc sau în afara jocului.
Pe durata timpului regulamentar de joc portarul poate fi schimbat, doar la anuntarea arbitrului, dupa care se va efectua inlocuirea portarului. In situatia in care portarii uneia dintre echipe se accidenteaza acestia pot fi inlocuiti si cu un jucator de camp.
Înlocuirea se efectuează regulamentar în următoarele situaţii:
– jucătorul înlocuit trebuie să părăsească terenul de joc conform reg. 1 punct. 5
– doar după aceasta poate intra jucătorul de rezervă pe terenul de joc
– jucătorii de rezervă se află sub autoritatea arbitrului, indiferent dacă participă sau nu la joc
– înlocuirea este efectuată dacă jucătorul de rezervă pătrunde pe terenul de joc. Din acest moment jucătorul înlocuit devine jucător de rezervă
Sancţiuni:
a) în cazul în care jucătorul de rezervă pătrunde pe terenul de joc înainte ca jucătorul pe care-l înlocuieşte nu paraseste suprafata de joc sau nu este informat arbitrul partidei:
– jocul trebuie întrerupt
– jucătorul de rezervă trebuie sancţionat cu cartonas galben si sa paraseasca terenul de joc
– jocul trebuie continuat cu lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul în care se afla mingea în momentul întreruperii jocului. Trebuie avute în vedere prevederile generale obligatorii ale reg.16 si reg. 17.
b) dacă jucătorul de rezervă pătrunde pe terenul de joc în afara zonei de înlocuire, sau dacă jucătorul înlocuit părăseşte terenul în afara acestei zone (cu excepţia cazurilor de accidentare):
– jocul trebuie întrerupt
– jucătorul vinovat trebuie sancţionat cu cartonas galben
– jocul trebuie continuat cu lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul în care se afla mingea în momentul întreruperii jocului. Trebuie avute în vedere prevederile generale obligatorii ale reg.16 si reg. 17.
3) Echipele au obligatia de a avea echipament corespunzator conform reg. 23, in caz contrar delegatul echipei este sanctionat cu 50 lei

REGULA 17 – Lovitura libera

(1) Există două tipuri de lovitură liberă:
– lovitură liberă indirectă;
– lovitură liberă directă.
Cu ocazia fiecărei lovituri libere, mingea trebuie să fie pe pământ. Jucătorul care execută lovitura liberă poate juca din nou mingea doar dacă aceasta a fost atinsă de un alt jucător.
Jucatorul care urmeaza sa execute lovitura libera directa sau indirecta are obligatia de a repune mingea in joc in 5 secunde de la reprimirii mingii in suprafata de joc.
(2) Lovitură liberă indirectă: este un mod de reluare a jocului Nu se poate înscrie gol decât dacă mingea, înainte de a intra în poartă, a fost atinsă sau jucată de un alt jucător decât cel care a executat lovitura. Jucătorii echipei adverse trebuie să păstreze faţă de minge o distanţă de cel puţin 5 m.
Este sancţionat cu lovitură liberă indirectă jucătorul care comite una dintre următoarele greşeli:
a) ca portar:
– nu repune mingea in joc in mai putin de 5 secunde de la readucerii mingii pe suprafata de joc
– atinge cu mâna mingea care i-a fost trimisă intenţionat acasă cu piciorul de către un coechipier;
– atinge cu mâna mingea care i-a fost trimisă din lovitură de la margine de către un coechipier;
b) ca jucător de câmp:
– nu repune mingea in joc in mai putin de 5 secunde de la readucerii mingii pe suprafata de joc
– joacă periculos;
– îşi reţine adversarul în mod intenţionat;
– obligă portarul cu mingea în mână să joace mingea;
– comite o altă infracţiune, neprevăzută la reg. 16, în urma căruia arbitrul întrerupe jocul şi îl sancţionează sau îl elimină pe jucător
Lovitura liberă indirectă trebuie executată din locul în care a fost comisă infracţiunea:
În mod excepţional, dacă cazul s-a petrecut în interiorul propriei suprafeţe de pedeapsă lovitura liberă va fi executată de pe linia de 6 m. paralelă cu linia de poartă de pe punctul cel mai apropiat locului în care a fost comisă fapta.
(3) Lovitură liberă directa: este un mod de reluarea a jocului
Dacă mingea este trimisă direct în poartă adversa, golul este valabil.
Locul executării loviturii libere:
Mingea trebuie să se afle la sol. Jucătorii echipei adverse trebuie să păstreze faţă de minge o distanţă de cel puţin 5 m. Mingea intră în joc doar dacă a fost atinsă şi ca urmare a acesteia s-a mişcat.
Sancţiuni:
a) dacă jucătorul echipei adverse se află în interiorul distanţei prevăzute:
– lovitura liberă trebuie repetată.
b) dacă jucătorul care execută lovitura atinge încă o dată mingea, fără ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător: jocul trebuie reluat cu o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul unde jucătorul a atins mingea a doua oară, ţinându-se cont de dispoziţiile generale obligatorii.
c) daca jucatorul nu a executat lovitura libera in 5 secunde, atunci echipa adversa va relua jocul din punctul de unde urma sa se execute lovitura libera, printr-o lovitura libera indirecta.

REGULA 18 – Lovitura de pedeapsa

– de la 7 m: se acordă o lovitură de pedeapsă de la 7 m atunci când un jucător comite în propria suprafață de pedeapsă una din greșelile pentru care se acordă o lovitură liberă directă, indiferent de locul în care se afla mingea în acel moment, cu condiția să fie în joc.
– de la 9 m: se acordă o lovitură de pedeapsă de la 9 m când o echipă comite de-a lungul unei reprize 6 greșeli (pentru care se acordă lovituri libere directe sau indirecte), de asemenea la fiecare greșeală care urmează ( a 7-a, a 8-a etc.) se va acorda lovitură de pedeapsă de la 9 m.
Din lovitură de pedeapsă se poate marca gol direct.
Lovitura de pedeapsă trebuie executată chiar dacă în momentul acordării ei timpul de joc a luat sfârşit.
– mingea trebuie aşezată pe punctul de pedeapsă;
– executantul loviturii trebuie să fie bine identificat;
– portarul trebuie să stea pe propria linie de poartă şi nu se poate mişca în direcţia înainte până în momentul executării loviturii. Pe linia de poartă se poate mişca atât la stânga cât şi la dreapta.
– toţi ceilalţi jucători trebuie să se afle în interiorul terenului de joc, în afara suprafeţei de pedeapsă, în spatele punctului de pedeapsă, la cel puţin 3 m. de minge şi nu trebuie să împiedice jucătorul care execută lovitura;
– executantul loviturii trebuie să trimită mingea înainte;
– să nu joace mingea din nou până când aceasta nu a fost atinsă sau jucată de către un alt jucător;
– mingea intră în joc doar după ce a fost atinsă şi ca urmare a acesteia s-a mişcat.
(3) Sancţiuni:
a) dacă echipa în apărare încalcă regulile:
– dacă nu s-a înscris gol, lovitura de pedeapsă se va repeta;
b) dacă un jucător al echipei în atac, altul decât cel care a executat-o încalcă regulile:
– dacă s-a înscris gol, lovitura de pedeapsă se va repeta;
– dacă nu s-a înscris gol, lovitura de pedeapsă nu se va repeta.
c) dacă jucătorul care execută lovitura de pedeapsă încalcă regulile:
– se va acorda echipei adverse o lovitură liberă indirectă de pe locul unde s-a comis infracţiunea, indiferent dacă s-a înscris sau nu gol, ţinându-se cont de prevederile generale obligatorii.

REGULA 19 – Repunerea mingii de la margine

Aruncarea de la margine este un mod de reluare a jocului, care se efectueaza cu ambele maini.
(1) Din aruncarea de margine nu se poate înscrie gol direct.
Daca jucatorul nu a executat aruncarea de la margine in 5 secunde, de la reprimirii balonului in suprafata de joc, atunci echipa adversa va relua jocul din punctul de unde urma sa se execute aruncarea de la margine, printr-o alta repunere de la margine.
(2) Jocul trebuie reluat cu o aruncare de la margine dacă mingea, fie pe pământ, fie în aer, părăseşte cu toată circumferinţa sa terenul de joc în dreptul liniei de margine.
– aruncarea este executată de echipa adversă celei care a atins ultima dată mingea
– Jucătorul care execută aruncarea de la margine va trimite mingea pe terenul de joc cu mana, din afara terenului de joc.
– Jucătorii echipei adverse vor păstra o distanţă de cel puţin 3 m. faţă de minge
– Jucătorul care execută aruncarea va putea să atingă din nou mingea abia după ce aceasta a fost atinsă de un alt jucător
– Mingea intră în joc doar dacă a fost trimisă către interiorul terenului de joc şi prin aceasta s-a mişcat.
(3) Sancţiuni:
a) dacă jucătorul care execută aruncarea mai atinge o dată mingea, înainte ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător, jocul va fi reluat printr-o lovitură liberă indirectă de la locul unde a fost atinsă mingea. Trebuie luate în considerare dispoziţiile generale obligatorii.
b) dreptul de a executa aruncarea de la margine va reveni adversarului dacă:
– Jucătorul care execută aruncarea nu o face de la locul stabilit.
– Întârzie executarea aruncarii max. 5 sec
– Mingea se află pe terenul de joc
– Daca dintr-o aruncare de la margine, mingea este trimisa direct in propria poarta de catre executant, jocul se reia cu o lovitura de colt in favorea echipei adverse.

REGULA 20 – Aruncarea de la poarta

Aruncarea de la poartă este un mod de reluare a jocului.
(1) Din aut de poarta nu se poate înscrie gol direct.
Daca portarul nu repune mingea in joc in 5 secunde, de la reprimirea balonului in suprafata de joc, atunci echipa adversa va relua jocul dintr-o lovitura libera indirecta de pe linia de 6 m.
(2) Jocul este reluat prin aruncare de poartă în cazul în care mingea, atât în aer cât şi pe pământ cu toată circumferinţa sa depăşeşte linia de poarta şi a fost atinsă ultima dată de un jucător al echipei în atac.
– Portarul, stând în interiorul suprafeţei de pedeapsă va repune mingea in joc doar cu piciorul.
– Jucătorii echipei adverse trebuie să stea în afara suprafeţei de pedeapsă.
– Portarul nu poate atinge din nou mingea înainte ca aceasta să fi fost jucată de un alt jucător.
– Mingea intra în joc dacă portarul o paseaza în afara suprafeţei de pedeapsă.
(3) Sancţiuni:
a) dacă imediat după repunere mingea nu părăseşte suprafaţa de pedeapsă:
– aruncarea trebuie repetată.
b) dacă portarul atinge din nou mingea după ce aceasta a părăsit suprafaţa de pedeapsă dar încă nu a fost atinsă de nici un alt jucător:
– jocul se va relua printr-o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul unde portarul a atins mingea a doua oară.
c) dacă portarul, după ce a pus mingea în joc reţine în mână mingea primită de la un coechipier:
– jocul se va relua printr-o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse ţinându-se seamă de dispoziţiile generale obligatorii.
Pentru orice incalcare a acestei regului lovitura de la poarta se repeta.

REGULA 21 – Lovitura de colt

Lovitura de la colţ este un mod de reluare a jocului.
(1) Din lovitură de colţ se poate marca gol direct.
Daca jucatorul nu a executat lovitura de colt in 5 secunde, de la reprimirii balonului in suprafata de joc, atunci echipa adversa va relua jocul din punctul de unde urma sa se execute lovitura de colt, prin lovitura libera indirecta.
(2) Se acordă lovitură de colţ în cazul în care mingea, după ce a fost atinsă ultima dată de un jucător al echipei în apărare, a depăşit în întregime linia de poartă (în afara părţii acestei linii cuprinsă între stâlpii
porţii !!!).
– jucătorii echipei adverse nu vor putea să se apropie la mai puţin de 3 m. de minge;
– lovitura de colţ se execută de un jucător al echipei în atac;
– mingea este în joc după ce a fost lovită şi ca urmare a loviturii s-a mişcat;
– jucătorul executant nu poate juca mingea a doua oară înainte ca aceasta să fi fost jucată de un alt jucător.
(3) Sancţiuni:
– dacă jucătorul care execută lovitura joacă mingea a doua oară înainte ca ea să fi fost atinsă sau jucată de un alt jucător, arbitrul va acorda o lovitură liberă indirectă echipei adverse, executată de pe locul unde s-a comis greşeala. Trebuie luate în considerare dispoziţiile generale obligatorii.
Dacă se comite o oricare altă infracţiune, lovitura de colţ va fi repetată.
– Daca dintr-o lovitura de colt, mingea este trimisa direct in propria poarta de catre executant, jocul se reia cu o lovitura de colt in favorea echipei adverse.

REGULA 22 – Criterii de departajare la egalitate de puncte:

1.meciul direct (puncte, golaveraj)
2.golaveraj
3.numărul golurilor înscrise
4.numarul meciurilor castigate
5.numarul jocurilor pierdute
6.echipa care are cele mai putine cartonase rosii si galbene acumulate pe intreg
7.sezon avertismente primite
8.cele mai putine neprezentari
9.tragere la sorţi

REGULA 23 – Echipamentul jucatorilor

(1) Siguranţă:
Jucătorul nu poate purta un echipament care pune în pericol integritatea fizică proprie sau pe cea a adversarului.
(2) Echipament de bază:
– tricou (de aceeasi culoare pentru toti jucatorii);
– şort (dacă jucătorul poartă sub şort echipament de ciclist, acesta trebuie să fie de acelaşi culoare cu şortul)
– ghete ( ghete de sală sau teren sintetic. Ghetele cu crampoane de gazon natural sunt interzise)
a) Tricou:
– pe spatele tricourilor se aplică vizibil o numerotare de la 1 la 99.
(b) Portarul:
– poate purta şi pantaloni lungi
– tricoul trebuie să fie diferit de cel al coechipierilor şi al adversarilor, respectiv de cei ai arbitrilor.
(3) Sancţiuni:
În cazul încălcării acestei reguli, jucătorul este obligat să părăsească terenul de joc.
Poate reveni doar dacă jocul este oprit şi arbitrul verifică dacă echipamentul jucătorului corespunde  conform regulamentului de joc.

REGULA 24 – Arbitrul si observatorul

(1) Pentru conducerea fiecărei partide va fi delegat unul sau doi arbitrii, care vor veghea la aplicarea regulilor de joc şi a căror autoritate şi exerciţiu al drepturilor vor începe de îndată ce au intrat pe terenul de joc şi vor dura pe toata durata jocului, inclusiv cand acesta este intrerupt sau suspendat temporar, sau intrerupt pe durata pauzei dintre repize si va tine până în momentul în care vor părăsi terenul de joc dupa incheierea partidei.
(2) Conducerea jocului
Partidele din cadrul campionatului Liga Pro de Minifotbal Amatori vor fi conduse de către arbitrii delegaţi de către comisia de organizare. Fiecare joc va fi disputat sub controlul unui organizator, a unui arbitru care vor veghea asupra aplicării Regulamentului de joc în cadrul meciului care se dispută.
Arbitrul va fi ajutat de către un membru din cadrul de organizare având statut de observator şi va avea sarcina şi obligaţia de a cronometra timpul de joc, de a supraveghea jocul din teren şi din afara acestuia pe durata partidei şi de a supraveghea schimbările efectuate de către jucătorii echipelor participante la joc. În cazul unor abateri de la regulamentul de joc a jucătorilor, observatorul are dreptul de a opri timpul de joc şi de a anunţa arbitrul partidei privind cele observate şi se vor lua deciziile regulamentare împotriva jucătorului sau jucătorilor care se abat de la Regulamentul de joc. Unul dintre arbitrii de joc va cronometra timpul de eliminare a jucătorilor sau jucătorului şi va perimte reintrarea pe suprafaţa de joc a acestuia. Observatorul de joc nu are derptul de a interveni asupra deciziilor luate de către arbitrii în timpul partidei, arbitrul având autoritate de decizie.
(3) Drepturi şi obligaţii:
– veghează la aplicarea regulilor de joc
– arbitrul are obligatia de a verifica ca o echipa sa nu foloseasca jucatori nelegitimati
– are dreptul de a opri jocul pentru orice încălcare a regulamentului, de a suspenda sau de a întrerupe definitiv partida în cazul unor evenimente neprevăzute sau neaşteptate;
– ia atitudine împotriva jucătorului care are o comportare nesportivă, îl va avertiza, iar, în cazul infracţiunilor grave va dispune eliminarea acestuia;
– va trimite în afara terenului de joc acele persoane care au pătruns pe teren fără încuviinţarea sa;
– va opri partida, dacă consideră că un jucător a fost grav accidentat şi va dispune transportarea lui în afara terenului de joc;
– va lăsa jocul să continue în cazul în care consideră că jucătorul a suferit doar o accidentare uşoară;
– va hotărâ dacă mingea adusă pentru joc corespunde cerinţelor reg. 2.
– Permite inlocuirea de jucatori
– Noteaza si anunta delegatul echipei asupra numarului de greseli a echipei
Deciziile arbitrului referitoare la partidă sunt fără apel definitive.
(1) Arbitrul este responsabil cu cronometrarea timpului de joc si a eliminarilor:
– veghează ca timpul de joc prevăzut în reg. 20 să fie respectat.
– când mingea intră în joc porneşte cronometrul;
– verifică durata eliminărilor;
– indica in mod vizibil scurgerea celor 5 sec. la aruncarea de la margine, repunerea de la poarta, lovitura de la coltul terenului
– indică prin semnalizare sonoră, sfârşitul reprizelor si a partidei.
(2) Arbitrul
– consemnează numărul de pe tricoul marcatorilor;
– notează şi verifică pe foaia de arbitraj numele, numărul de pe tricou al jucătorului atenţionat cu cartonas galben sau rosu, precum şi minutul.
– La sfarsitul partidei arbitrul consemneaza pe foaia de arbitraj motivul eliminarilor
– Poate acorda informaţii despre partidă echipelor.
In cazul in care arbitrul delegat nu se prezinta la data si ora programarii jocului din campionat, reprezentantii celor doua echipe vor desemna de comun acord o persoana pentru a conduce jocul.
Echipa care nu este de acord cu numirea persoanei in cauza este pasibil cu pierderea jocului cu 3-0.
(3) Comisia de Organizare si Disciplina evalueaza activitatea arbitrilor pe durata sezonului competitional si pot lua masuri de sanctionare a acestora in cazul in care se constata abateri de la aplicarea legilor jocului.
Arbitrii pot fi sanctionati cu retinerea de la delegari (etape suspendare) pe o perioada de la 1 etapa la 10 etape.

REGULA 25 – Durata jocului

(1) Timp de joc:
a) partidele se dispută în două reprize a câte 20 minute.
b) timpul de joc este cronometrat de arbitrul însărcinat cu arbitrarea partidei de conform regulii 19.
c) durata fiecarei reprize poate fi prelungit pentru a permite executarea sau reexecutarea loviturilor de la 7 si 9 m.
(2) Pauză:
Durata pauzei poate fi de max. 5 minute.

REGULA 26 – Inceputul si continuarea jocului

(1) Începutul:
Înaintea începerii partidei, alegerea terenurilor şi a loviturii de începere va fi trasă la sorţide catre arbitru. Echipa favorizată de sorţi va avea dreptul să aleagă terenul. Echipei adverse îi va aparţine lovitura de începere.
Repriza secundă este începută de echipa care în prima repriză a ales terenul.
(2) Lovitura de începere:
Lovitura de începere este un mod de a pune mingea în joc:
– la începutul jocului;
– după gol;
– în momentul începerii reprizei secunde;
Din lovitură de începere poate fi marcat gol direct.
Aplicare:
– fiecare jucător trebuie să se afle în propria jumătate de teren;
– jucătorii echipei adverse trebuie să se afle la o distanţă de cel puţin 3 m. faţă de minge;
– mingea se află la centrul terenului de joc;
– arbitrul face semn pentru executarea loviturii;
– mingea reintră în joc dacă a fost lovită şi s-a mişcat înainte;
– jucătorul care execută lovitura de începere nu va putea atinge încă o dată mingea până când aceasta nu va fi atinsă de un alt jucător sau până când mingea va ajunge în afara terenului de joc.
După gol echipa care a primit golul va repune mingea în joc într-un mod identic.
Sancţiuni:
Dacă jucătorul care execută lovitura de începere atinge mingea încă o dată, înainte ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător sau dacă mingea nu a părăsit terenul de joc:
– jocul va fi reluat printr-o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul unde jucătorul a atins pentru a doua oară mingea. Dacă face acest lucru în interiorul propriei suprafeţe de pedeapsă lovitura liberă va fi executată de pe linia de 6 m. paralelă cu linia de poartă de pe punctul cel mai apropiat locului în care a fost comisă fapta.
În orice alte cazuri de încălcare a regulamentului lovitura de începere va fi repetată.
(3) Mingea de arbitru:
Dacă jocul este întrerupt într-un mod neprevăzut de regulament şi dacă nu s-au comis alte infracţiuni, jocul va fi reluat printr-o minge de arbitru din locul în care se afla mingea în momentul întreruperii jocului.
Dacă în timpul executării mingii de arbitru mingea depăşeşte terenul de joc fără ca aceasta să fi fost jucată de un jucător, mingea de arbitru va ri repetată de la locul iniţial.
Aplicare:
– Arbitrul repune mingea în joc prin minge de arbitru. Ea va fi efectuată în locul în care se afla mingea în momentul întreruperii jocului. Dacă acest lucru s-a petrecut în interiorul suprafeţei de pedeapsă, mingea de arbitru va fi efectuată de pe linia de 6 m. paralelă cu linia de poartă de pe punctul cel mai apropiat locului în care a fost comisă fapta.
– Mingea ajunge în joc doar dacă atinge pământul.
Sancţiuni:
Mingea de arbitru se repetă în cazul în care:
– unul dintre jucători atinge mingea înainte ca aceasta să fi atins pământul;
– după ce atinge pământul, mingea părăseşte terenul de joc fără să fie jucată de cineva.

REGULA 27 – Mingea in joc si mingea in afara jocului

(1) Mingea este afară din joc:
– atunci când depăşeşte terenul de joc, fie pe pământ, fie în aer,
– atunci când partida a fost oprită de către arbitru
(2) Mingea este în joc în orice alt moment, inclusiv în următoarele cazuri:
– dacă a revenit în terenul de joc după ce a atins un stâlp al porţii sau o bară transversală a porţii;
– dacă a revenit în terenul de joc după ce l-a atins pe arbitrul aflat în interiorul terenului de joc.

REGULA 28 – Golul

(1) Trebuie acordat gol,
– când mingea, fie pe pământ, fie în aer, a depăşit în întregime linia de poartă între stâlpi şi pe sub
bara transversală ale porţii fără ca înainte echipa care a inscris să fi comis vreo infracţiune.
(2) Învingătorul partidei:
– echipa care a înscris cel mai mare număr de goluri va câştiga partida. Dacă nu s-a înscris nici un gol sau dacă echipele au reuşit să înscrie un număr egal de goluri jocul va fi declarat egal.

REGULA 29 – Taxe de inscriere, Taxe de joc si Sanctiuni

a) echipele care doresc inscrierea in campionatul Liga Pro vor plati o taxa de inscriere de 3.400 lei / echipa pe sezon. Aceasta taxa se achita dupa cum urmeaza:
– 500 lei avans la inscriere
– organizatorul competitiei va comunica din timp reprezentantilor fiecarei echipe termenul limita pana la care trebuie achitata diferenta de taxa.
b) taxa de legitimare jucator nou 20 lei (daca echipa depaseste nr. de 18 jucatori inregistrati initial la echipa),  taxa urmand a fi achitata inainte de primul meci al jucatorului legitimat
c) transfer de jucatori 20 lei/transfer,  taxa urmand a fi achitata inainte de primul meci al jucatorului transferat
d) taxa de recurs, contestatie: 50 lei
e) neprezentarea unei echipe la meciul de etapa atrage urmatoarele sanctiuni:
– echipa care nu se prezinta pierde partida cu 5-0 si suporta consecintele conform regulamentului
– taxa de penalizare de 100 lei
– penalizarea echipei cu 3 puncte in clasament
– neplata acestor sanctiuni sau acestor taxe se sanctioneaza cu neprogramarea echipei de a desfasura jocul programat din campionat pana la plata sanctiunii
– echipa care nu achita platile aferente sanctiunilor timp de 3 etape consecutive este exclusa din campionat
f) Taxa reemitere card de legitimare: 20 lei
g) Modificare status jucator din activ in inactiv: Gratuit
Modificare status jucator din inactiv in activ: 20 lei, taxa urmand a fi achitata inainte de primul meci al jucatorului activat.
h) Echipa care nu achita taxa de participare pana la termenul stabilit de organizator nu vor avea dreptul de participare in urmatoarea editie de campionat si va fi penalizata cu 6 puncte in clasament.

REGULA 30 – Schimbarea numelui unei echipe

(1) Orice echipa poate solicita schimbarea numelui pana la data de 1 aprilie.
(2) Schimbarea este taxata cu 20 lei/jucator, aceasta suma reprezentand costul procesarii informatiilor pe site-ul federatiei,pe site-ul www.ligapro.ro si reemiterii cardurilor de legitimare pentru fiecare component al lotului.

Continutul regulamentului are drept de aplicare doar in situatia in care campionatul Liga Pro de minifotbal pentru amatori este organizat si desfasurat in incinta Bazei Sportive Liga Pro.
Liga Pro ca organizator al competitiei isi rezerva dreptul la continutul si aplicarea acestui regulament ce este aliniat la cerinte Fedreratiei de Minifotbal din Romania.
Echipele care participa in campionatul Liga Pro de minifotbal pentru amatori, au obligatia de a semna procesul verbal pentru regulament, care cuprinde:
– am luat la cunostinta continutul regulamentului si sunt de acord cu conditiile de participare.
Nimeni nu este absolvit de necunoasterea regulamentului.
Organizatorii (Liga Pro) nu sunt raspunzatori pentru eventualele accidentari sau alte probleme medicale ale jucatorilor din timpul jocurilor oficiale din cadrul campionatului Liga Pro.
Toate informatiile oficiale privind regulamentul, modul de desfasurare, sanctiuni, clasamente, echipe, jucatori, ora si data desfasurarii meciurilor, rapoarte, foi de transfer etc. se vor publica pe site-ul:

www.ligapro.ro  si pe avizierul din incinta Bazei Sportive.

Informarea electronica este o forma de comunicare oficiala.

ÎN SPIRITUL FAIR PLAY-ULUI “LIGA PRO” SI FEDERATIA DE MINIFOTBAL DIN ROMANIA VĂ UREAZA MULT SUCCES!!!